tumblr hit tracking tool

Affärssystem

Hellre samarbete än konkurrens

Av Per Thellman 2014-10-24
Den 1 december 2013 bildades Sveakugg AB i Helsingborg, som ett resultat av att man tog över produktionen från anrika Benzlers. ”Tanken är att rädda kompetensen i branschen och att kunna vända sig till fler kundkategorier”, berättar Marijan Kolobaric, VD och delägare i bolaget som i samband med uppstarten blev ny kund till Prosmarts affärssystem för tillverkande företag.

Hos Sveakugg tillverkas maskinelement, transmissionsprodukter och bearbetat gjutgods i små eller mellanstora serier till tillverkare och användare av växlar, motorer, lyftanordningar, pumpar, drivlinor, ventiler, tätningar och kopplingar. Kunderna finns inom verkstadsindustrin, massa & pappersindustrin, materialhantering, gruv- och mineralbrytning, stål- och valsverk samt kraftgenerering.

Allt under samma tak

Marijan Kolobaric var tidigare produktionschef på Benzlers och är nu VD i det nya bolaget, samt delägare tillsammans med Anders Bergendorf.

– Det här är inte världens nyaste bransch men vi är unika genom att vi inte lägger ut något utan allt tillverkas här i huset. I början av sommaren förvärvade vi också bolaget Scanhärd, där det fanns en unik kompetens inom induktionshärdning och planing och centrering. Detta för att ytterligare bredda vår kompetens, berättar han.

I samband med att nya bolaget skulle sjösättas krävdes också ett effektivt och pålitligt affärssystem för orderhantering och produktion. Här föll valet på Prosmart, efter att man på Sveakugg haft två alternativ att välja bland.

– Ja, vi har 6 000 artiklar så det kräver ett bra system med full kontroll på hela kedjan. Det hittade vi hos Prosmart och det var också prisvärt, berättar Marijan och fortsätter:

Leverans från dag ett

– Efter att vi fått kontakt med Per på Prosmart fick vi möjlighet att besöka ett bolag i samma storlek som redan använde systemet vilket var värdefullt. Verktyget är enkelt och fyllde vårt behov så vi bestämde oss för det.

– Visst har det också varit några barnsjukdomar under implementeringen men vi har haft en bra dialog och fått utbildning löpande. Vi har också kunnat tillverka och leverera det vi ska från dag ett, så det är ett gott betyg.

Idag arbetar 15 personer inom produktion och administration hos Sveakugg och bolaget ser positivt på framtiden inom en tuff marknad.

– Ja, det är hård konkurrens på med många aktörer men vi är positiva. Vi ser det också så att vi inte vill konkurrera utan snarare samarbeta. Det vinner alla på i längden, konstaterar Marijan Kolobaric.