tumblr hit tracking tool

IT

IT-lösning för välgörenhet

Av Mats Holmström 2014-10-29
Michaela Forni och Lin Kowalska
Nästan alla IT-projekt och företag startas och drivs av män. Det bestämde sig de unga tjejerna Lin Kowalska och Michaela Forni för att ändra på genom välgörenhetsprojektet Givesom som gör välgörenhet både enklare och mer lättillgängligt för unga.

Den nya tjänsten, som man hittar via adressen givesom.org, innebär att man väljer hur mycket pengar man vill ge per månad och berättar vilka ändamål man vill att pengarna ska gå till. Man lägger sedan upp betalning direkt på sidan och pengarna fördelas på betrodda organisationer som arbetar med just de ändamål man valt.

– Vi kände att det behövdes en bättre tjänst där det både är enklare att skänka pengar men där man också kan bidra genom att sprida tjänsten i sitt sociala nätverk, berättar Lin Kowalska.

Inledningsvis var könsfördelningen inget vi tänkte på men efter att ha sett hur branschen ser ut så är det uppenbart att det är alldeles för få tjejer

Med tydligt fokus på smarta IT-lösningar och ett brinnande engagemang för välgörenhet vill de göra det enklare för alla att bidra till en bättre värld.

– Tanken är att tillsammans kan vi göra stor skillnad. Vi vill att fler människor ska kunna känna sig som hjältar och vi vill att man ska känna sig som en del av en gemenskap när man skänker pengar via Givesom, säger Michaela Forni.

– Jag tror att alla vill vara delaktiga i välgörenhet på något sätt, men många tycker att det är lite för komplicerat. Dessutom måste man nästan alltid bestämma sig för en organisation åt gången, istället vill vi att man berättar vilket eller vilka ändamål man vill att pengarna ska gå till.

Lin och Michaela har också åsikter om att det är så få tjejer som startar IT-företag.

– Det är väldigt synd. Vi ville att det skulle finnas en bättre tjänst för att skänka pengar till välgörenhet och att det skulle bli en IT-lösning var en självklarhet. Inledningsvis var könsfördelningen inget vi tänkte på men efter att ha sett hur branschen ser ut så är det uppenbart att det är alldeles för få tjejer och vi behövs i den här branschen.