tumblr hit tracking tool

Industri & teknik

”Jag drivs av forskning med resultat”

Av Carina Schultz 2013-01-10
Rikard Söderberg är uppvuxen i verkstadstäta Trollhättan och den miljön har han förblivit trogen. Idag är han föreståndare för Wingquist Laboratory.

Forskningen på Wingquist Laboratory ska uppfylla två kriterier; ämnet ska vara en vetenskaplig utmaning och forskningen ska vara relevant för industrin. Det passar Rikard Söderberg utmärkt.

- Jag drivs av att se resultatet av forskningen som färdiga produkter och arbetssätt ute i industrin, säger han. Mycket av det vi forskar fram når produktionen redan efter ett par år.

Rikard Söderberg startade sin yrkesbana på det som på den tiden hette Volvo Flygmotor i Trollhättan. På Chalmers läste han maskinteknik och disputerade så småningom inom toleransanalys och robust konstruktion. Efter en vända ute i industrin återvände Rikard Söderberg till Chalmers 1997 och började bygga upp en forskargrupp med inriktning på geometrisäkring och robust konstruktion.

- Vi hade flera seniora forskare, ett nära samarbete med industrin och resultat i form av demonstratorer, vilket var nytt på den tiden, berättar Rikard Söderberg. Forskargruppen är idag en av fyra forskargrupper på Wingquist Laboratory.