tumblr hit tracking tool

Industri & teknik

Lättprogrammerad robot

Av Mats Holmström 2013-06-26
Nu ska industrirobotar bli flexibla och användarvänliga. På Mälardalens högskola utvecklar man ett dataprogram som gör att vem som helst kan programmera en robot.

- Det tar mindre än en minut att lära sig programmet, säger Baran Cürüklü på Mälardalens Högskola.

Att programmera en industrirobot är ett komplext arbete. Idag anlitar de flesta företag konsulter (så kallade integratorer) även för mycket enkla förändringar.

Detta är kostsamt, framförallt för små och medelstora företag. Samtidigt vet vi att också integratorer behöver effektivisera. Därför arbetar doktoranden Batu Akan tillsammans med sin handlare Baran Cürüklü på Mälardalens högskola med att skapa ett dataprogram som ger industrirobotens komplexa programmeringssystem ett enkelt gränssnitt.

- Vi vill sänka tröskeln för små och medelstora företag, säger Baran Cürüklü. Idag måste många företag tacka nej till order för att man inte kan ställa om produktionen tillräckligt
snabbt.

Installeras enkelt

Programmet installeras helt enkelt i en vanlig dator som kopplas till roboten. Datorn kommunicerar sedan trådlöst via nätet med en surfplatta och det är från den som man programmerar industriroboten.

Eftersom tekniken är trådlös behöver man inte ens vara i närheten när man utför arbetet. Fram tills nu har större delen av alla industrirobotar använts inom bilindustrin, men det blir allt vanligare att små och medelstora företag har robotar i produktionen. Därför ökar också behovet av den här typen av lösningar.

- Om några år tror vi att programmet kan börja säljas, berättar Baran Cürüklü. Men redan idag används det på prov och resultaten är väldigt goda.