tumblr hit tracking tool

Näringsliv

Legoleverantör med fokus på tunnplåt

Av Mats Holmström 2015-09-01
Wabeno AB i falkenberg
WABENO AB i Falkenberg har lång erfarenhet av tunnplåtsbranschen och har som filosofi att arbeta så när kunden som möjligt och erbjuda stor flexibilitet. För att underlätta detta har bolaget redan från start använt sig av Prosmart och dess MPS-system för tillverkande företag.

– Företaget startade i slutet av 90-talet, vi är privatägda och har alltså funnits i 15 år med lite olika ägarkonstruktioner. Vi är idag drygt 20 anställda och vår huvudverksamhet är att vara legoleverantör av företrädesvis tunnplåt, berättar Joakim Sjögren som är produktionschef på företaget.

Snabba omställningar

WABENO är specialiserade på bland annat butiksinredning och laddningsvagnar för datorer. Bolaget har ett 100-tal aktiva kunder, mestadels i Sverige men också i övriga Norden och man är också på gång i Tyskland inom området kylsystem, där man till stor del använder sig av tunnplåt som material.
Det handlar alltså om att stansa, skära, bocka, svetsa och montera för WABENO och flexibiliteten innebär också att man inte vill vara upplåst med alltför extrema produktionsvolymer.

– Det stämmer och på det sättet särskiljer vi oss från andra företag i vår bransch. Vi föredrar att tillverka upp till några hundantal enheter, att kunna vara flexibla och göra snabba omställningar, säger Joakim Sjögren.

Vi ser positivt på vår potentiella utveckling och ser att vi ska kunna öka märkbart under de närmsta tre åren

Att vara ett ledande företag inom plåtbearbetning och ligga i framkant inom produktion, kvalitet och leverans är ett grundläggande mål för WABENO, men konkurrensen är tuff.


– Ja, det är många företag som jobbar med detta, inte minst i södra Sverige. År 2008 var också en smäll för vår och andra branscher, den tog hårt med hot ifrån Asien och Baltikum. Vi ser dock positivt på vår potentiella utveckling och ser att vi ska kunna öka märkbart under de närmsta tre åren.

Smidig uppdatering

Prosmarts MPS-system har man arbetat med ända från starten, och man använder sig också av stämplingssystemet och funktionen för utgående fakturor. Joakim Sjögren började själv på företaget för ungefär ett år sedan men är mycket engagerad i affärssystemets funktionalitet.

– Ja, jag ligger nog på ganska hårt och ställer en hel del krav eftersom jag anser detta vara väldigt viktigt. De stora fördelarna jag ser med samarbetet är framförallt supporten och tillgängligheten, möjligheten att anpassa systemet och förbättra det enligt våra egna specifika önskemål. Jag har tidigare arbetat med andra MPS-system och Prosmarts dito är användarvänligt och enkelt att hantera, berättar han och avslutar:

– Vi hade nyligen en stor uppdatering då vi implementerade en ny databas. Det arbetet gick verkligen jättebra och smidigt och har fungerat väl. Det är en stor trygghet för oss i vårt arbete.