tumblr hit tracking tool

Affärssystem

Möbeldesign i världsklass

Av Per Thellman 2015-03-03
Foto: Johanson Design
Bröderna Börje och Gösta Johanson i Markaryd började renovera gamla möbler på 50-talet men kunde då inte ana att verksamheten dryga 60 år senare, under namnet Johanson Design, skulle vara en stor aktör inom möbeldesign med export till 52 länder.

Den första lokalen skaffade bröderna i slutet på 50-talet och man började sedemera också tillverka egna s.k. ”braspuffar”. Företaget, som ursprungligen hette Bröderna Johansons Fåtöljindustri, började också tidigt med barstolar och hade ett rejält uppsving på 70-talet , då det byggdes som mest i Sverige.

– Ja, företaget vara också tidigt med att exportera och bytte namn till Johanson Design 1972. Barstolar var väldigt tabu på den tiden men såldes i stora mängder. Under 80-talet började man också tillverka chefsfåtöljer som hade blivit populärt enligt amerikansk modell, berättar Ulf Persson, ekonomi- och personalchef, som började på företaget -98.

Möbler för offentlig miljö

1992 köpte Börjes söner Dan och Paul in sig i bolaget och företaget började inrikta sig mot offentlig miljö. Från att under de första 40 åren stått för all design själva började man nu också ta in externa formgivare, som man nu nästan uteslutande använder sig av.

– Det stämmer. Vi letar inte aktivt efter nya formgivare utan strävar efter kontinuitet. Vi har också vår chefsdesigner i Alexander Lervik. Vi är i dag en komplett leverantör för offentlig miljö och ökar vår försäljning mycket i Sverige där vi bearbetar marknaden enbart via återförsäljare och med arkitekter som huvudsaklig slutkund, berättar Ulf Persson.

Exporten har ökat sedan dess och utgör numera ungefär 50 procent, samtidigt som den minskat i andel genom framgångarna på den svenska marknaden. Över 50 länder är idag mottagare av företagets designade möbler.

Bytte till Prosmart 2011

I princip all tillverkning sker i Markaryd i en ny och modern produktionsanläggning. Det mesta av tillverkningen bygger på skickligt hantverkskunnande och traditionell möbeltillverkning. Ett viktigt mål under senare år har varit att ha tillgång till ett bra och anpassat affärssystem, då man tidigare år inte varit helt nöjd med denna viktiga del av verksamheten.

Det finns ingenting som kostar så mycket som brist på material så det är vi väldigt nöjda med. Vi har också från början anpassat oss till 100 procent efter de grundläggande parametrarna i systemet

– Sedan 2011 arbetar vi med Prosmart och vi använder alla delar i deras erbjudande, dvs. system för order, lager, fakturering och MPS. Vi har en historia med Per Thellman på företaget sedan 2005 och när han kom och presenterade detta för några år sedan så slog vi till. Vår överenskommelse var att vi skulle vara delaktiga i utvecklingen av systemet hos oss och det fungerar mycket väl idag.

– Många av de punkter vi plockade fram under vår implementering tillsammans med Prosmart är idag standard i grundsystemet. Något som jag vill lyfta fram här är att vår produktionschef Caroline Qvist gjorde ett fantastiskt jobb under implementeringen för att få ut maximalt av systemet, understryker Ulf Persson.

Ingen materialbrist sedan start

Ulf Persson värdesätter framförallt lyhördheten i det löpande samarbetet med Prosmart och konstaterar också att en viktig aspekt som att undvika materialbrist har fungerat utan problem ända sedan samarbetet med Prosmart startade.

– Det finns ingenting som kostar så mycket som brist på material så det är vi väldigt nöjda med. Vi har också från början anpassat oss till 100 procent efter de grundläggande parametrarna i systemet, som idag känns väldigt stabilt, konstaterar Ulf Persson.