tumblr hit tracking tool

Molnet

Molnet oftast väldigt säkert

Av Mats Holmström 2013-09-12
Säkerhet är fortfarande en av de aspekter som användarna av molntjänster är mest bekymrade över. Enligt molnexperten Daniel Akenine är dock molnet oftast väldigt säkert, även om man som användare bör ha en plan B.

Molnets fördelar är många och de problem som användarna av tjänsterna brukar nämna främst är säkerhetsaspekter och frågor rörande integritet. - Fortfarande finns en del utmaningar när det gäller att etablera förtroende när det gäller säkerhet och integritet. Det senaste halvåret har vi dock sett att Datainspektionen granskat en del molntjänster och även om man har framfört en del kritik har man också godkänt en hel del tjänster, säger Daniel Akenine, som är molnexpert.

Företag som levererar molntjänster brukar framhålla att tjänsterna inte minst är väldigt säkra, men Daniel Akenine menar att man som användare därmed inte ska frånhända sig allt ansvar.

- Det är i många fall korrekt att det är säkrare med molntjänster än att driva det lokalt, men man måste vara beredd på att något kan hända ändå. Man bör ha en plan B. Om man exempelvis lägger information i molnet som är väldigt viktig kanske man också ska ha en egen backup.

Fördelarna med molntjänsterna är dock stora, i synnerhet för mindre företag som på så vis kan få tillgång till extrem prestanda och säkerhet som i annat fall skulle kosta enorma summor.

- För egenföretagare och även företag med kanske femtio anställda så blir molnet otroligt attraktivt, för att köra de här tjänsterna internt är otroligt dyrt och komplext.

För riktigt stora företag ser dock ekvationen lite annorlunda ut, säger Daniel Akenine.

Beroende på situation kan det för stora företag faktiskt vara bra att fortsätta använda egna tjänster.

- Då brukar man tala om begreppet ”privata moln” istället. Det innebär att man bygger upp ett moln med tjänster som liknar de andra molnen, men det är ändå ett privat moln. Där kan man också få rätt bra ekonomi.

När det gäller SaaS (Software as a Service) så har det idag blivit ett etablerat sätt leverera molntjänster.

- Det som däremot växer allt mer är Platform as a Service. Det är egentligen ett sätt att använda en plattform på nätet som kör ens applikationer. Det får fotfäste alltmer, avslutar Daniel Akenine.