tumblr hit tracking tool

Affärssystem

Sintring med koll

Av Per Thellman 2014-06-25
Kugghjul är ett bra exempel på en komponent där den här sintringstekniken är lämplig
Sintermetall är en nischad bransch med endast en handfull aktörer i Norden. En av dessa är Callo Sintermetall AB i Nässjö, som etablerat sig starkt sedan starten 1979 och som nyligen investerade i Prosmarts affärssystem för tillverkande företag.

– Vi är ett underleverantörsföretag med kunder inom industrier som fordon, verkstad, möbler och forest & garden. Cirka 50 procent av vår produktion går på direktexport, resten säljs inom Sverige, berättar Andreas Krona, försäljningschef på Callo.

Den nischade sintringsprocessen går till så att Callo köper metall i ”idealmjölskonsistens”, dvs. i mycket små partiklar, i säckar från Höganäs.

– Ja, och vi bestämmer då vilken kemi och vilken storlek partiklarna ska ha. Sedan sker pulverpressning varpå man placerar materialet i en sintringsugn med 1100 graders värme vilket gör att sammanfogningen sker mycket snabbt, förklarar Andreas Krona och fortsätter:

– Det här är ett mycket smidigt sätt att massproducera, kugghjul är ett bra exempel på en komponent där den här tekniken är lämplig.

Bolaget har haft en positiv utveckling ända sedan starten och har etablerat sig starkt inom sitt område med idag ett 40-tal anställda. I början av detta årtionde började man titta på ett nytt affärssystem och efter att ha tittat på flera alternativ föll valet på Prosmart MPS-system för tillverkande företag.

– Ja, vi har haft kontakt med Prosmart i säkert 15 år och när vi bestämde oss för att byta affärssystem föll valet på dem. Framförallt ville vi byta för att det gamla inte hade uppdaterats på länge och i Prosmarts system såg vi också vissa likheter med vårt existerande.

– Vi fick till en början systemet presenterat för oss och vi har också besökt andra kunder till Prosmart för att skapa oss en bild. Själva bytet skedde för drygt ett år sedan och sedan dess har det handlat om utbildning och inte minst omläggning av register, konstaterar Andreas Krona.

Skarpt läge uppnåddes i december förra året och efter diverse justeringarna var systemet igång i januari i år. Det har alltså ännu så länge handlat mycket om att flytta över data för att komma igång.

redan vid årsskiftet knappade vi exempelvis in ett antal tusen produktionsorder och fick ut dessa, detta fungerade alltså direkt

– Så är det, och vad gäller att få ut fördelarna så kan man säga att det jobbet börjar nu. Men jag vill påpeka att största anledningen till att vi valde Prosmart är närheten till oss, vilket också ger en nära dialog och det är viktigt för oss, konstaterar Andreas Krona och utvecklar:

– Kontaktpersonerna finns nära och vi får också prata direkt med de som kan hela systemet istället för att gå via traditionella säljare, och detta till en rimlig prislapp.

Programmet grovinställs nu, men Andreas Krona har redan uppmärksammat smidigheten i bytet och ser fram emot fortsättningen.

– Ja, redan vid årsskiftet knappade vi exempelvis in ett antal tusen produktionsorder och fick ut dessa, detta fungerade alltså direkt. Sedan är det givetvis en omställning genom att det är innebär ett nytt sätt att tänka i kalkyler och lita på ett datasystem, medan mycket tidigare sköttes manuellt. Men det ser bra ut, avslutar han.