tumblr hit tracking tool

Skräpjakt i kamp mot tyskar och kineser

Av Stefan Andersson 2016-01-28
Det råder hård konkurrens om plastskräpet
Plastskräpet är en attraktiv handelsvara. Mycket av det svenska skräpet köps upp av tyska och kinesiska bolag.

 – Det är ett krig om den här råvaran. Det är norrifrån det mesta skräpet som vi får tag på kommer. I södra Sverige skickas mycket till norra Tyskland och en hel del skickas på export till Kina, berättar Daniel Wisén som är ekonomichef på Miljösäck i Norrköping.

Bolaget köper plastskräp som kommer från hushåll och olika verksamheter. Plasten renas och återvinns för att producera så kallade granulater. Av granulaterna tillverkar de sedan sopsäckar och plastkassar som de säljer vidare.

En stor utmaning är att få tag på plast att återvinna. Även om de är ensamma i Sverige om affärsidén skickas mycket av plasten i Sverige till andra europeiska länder och till Kina, där köparna ofta betalar bättre.

En sopsäck ju trots allt en sopsäck och inte så mycket mer än så

 – I och med att det är en relativt billig produkt per kilo är transportkostnaden en stor del av priset, så man kan inte frakta det hur långt som helst med lastbil, men till Kina kan man skicka det nästan gratis med båtar som annars gått tomma på tillbakavägen, förklarar Wisén.

En kamp om ören

Det är en kamp om ören när man handlar med varor som har ett så lågt värde som skräp. Marginalerna är små och utrymmet för fel litet.

Att har effektiva rutiner och bra tekniska system är kritiskt för verksamheten och Daniel Wisén förstod fort att det lapptäcke av olika system som fanns när han anställdes skulle behöva bytas ut mot ett modernt och flexibelt system.

 – Det här är ju ingen bransch med jättemarginaler. En sopsäck ju trots allt en sopsäck och inte så mycket mer än så. Det är många som kan göra den. Är man i någon annan bransch, med en lite mer nischad produkt så kan man ju ha högre marginaler och då är det inte riktigt lika viktigt, men här är det väldigt viktigt med system för uppföljning av produktionen , logistiken m.m. utvecklar han.

Dock märkte han att många av systemen från de stora leverantörerna inte var anpassade efter den komplexa verksamhet som Miljösäck bedriver. Granulaterna är exempelvis en säljbar produkt av återvinningsverksamheten, men också råvaran i produktionen av sopsäckar och plastkassar. Olika blandningar och recept i ett flytande lager tillförde också ytterligare komplexitet.

 – Flera av de stora drakarna hoppade faktiskt av när de insåg att vår verksamhet visade sig vara för komplicerad för deras system.

Bättre kontroll och färre system

Valet föll till slut på det betydligt mindre bolaget Prosmart, som specialiserat sig på just tillverkande företag och antingen hade eller kunde skapa de lösningar som behövdes. Systemen har blivit färre och kontrollen har ökat genom att uppföljningarna blivit enklare och smidigare.

 – Nu kan jag följa varje sekund hur produktionen går och många kilo som tillverkas. Det uppdateras ju hela tiden. Så fort ett moment är färdigt ändrar sig rapporterna, förklarar Wisén.

Förrutom investeringen i bättre system har man också under förra året skaffat en tvättanläggning för att även kunna rengöra och återvinna den hårt smutsade och jordiga plasten från skogs- och jordbruk. En typ av plast som idag bränns upp och därmed har ett lägre inköpspris. 

 – Den här plasten har ett väldigt attraktivt pris, för det är inte vem som helst som kan hantera den. Tidigare har den eldats upp, men nu kan vi återvinna den. Den är dessutom för billig för att frakta någon annanstans, konstaterar Daniel.