tumblr hit tracking tool

Industri & teknik

Telia satsar på fiberutbyggnad

Av Mats Holmström 2013-11-28
Telia ska bygga ut och förstärka den mobila och fasta infrastrukturen i hela landet med fem miljarder kronor per år till och med 2015.

Ett led i satsningen är exempelvis att Telia denna vecka tecknade samverkansavtal med Borgholms kommun om att bygga ut öppen fiber till hushåll och företag i kommunen. Det handlar om en långsiktig satsning med hela kommunen i fokus, menar man.

– Vi välkomnar att en långsiktig aktör som Telia vill vara med och satsa. Tillsammans med Telia kommer vi nu arbeta fram en plan för hur vi skapar förutsättningar för att så många som möjligt i Borgholms kommun får tillgång till den nya tekniken och alla dess möjligheter, men även för att få fler människor att välja att bosätta sig här, kommenterar Lisbeth Lennartsson (C), kommunstyrelsens ordförande Borgholms kommun, i samband med ett pressmeddelande.

– En viktig del i fiberutbyggnaden är att det finns ett lokalt engagemang och samarbetspartners som vill satsa tillsammans. I Borgholms kommun finns detta engagemang och därför väljer vi att satsa här, säger Mikael Jarmdahl, ansvarig för fiber till kommuner på Telia.

Fakta: Telia kommer att bygga fibernät till företag och hushåll i Borgholms kommun baserat på efterfrågan. Inledningsvis kommer omkring 500 villahushåll i Borgholms tätort erbjudas anslutning under 2014. Det är ett öppet nät som innebär att varje kund kan välja mellan flera olika tjänsteleverantörers erbjudanden för bredbandstelefoni, digital-tv och bredband.